Gas en stroom worden goedkoper

Icoon EconomieVanaf vandaag is gas en elektriciteit goedkoper geworden. De energiebedrijven hebben hun prijzen verlaagd vanwege de prijsdaling van ruwe olie. Gemiddeld is de besparing op jaarbasis 75 euro. Volgens UnitedConsumers.com verschillen de tarieven zo erg, dat jaarlijks tot 50 euro extra kan worden bespaard.

Van de vier grote energiebedrijven in Nederland: Eneco, Delta, Nuon en Essent- kent Nuon de grootste daling van de aardgastarieven. Nuon heeft het tarief voor aardgas met bijna 12,5 procent verlaagd. Delta heeft de elektriciteitstarief het sterkst laten dalen, namelijk 3,85 procent. Klanten die een contract hebben afgesloten waarbij de prijs voor een aantal jaar vast staat, profiteren niet van de tariefswijziging. Volgens UnitedConsumers hebben de energiebedrijven hun klanten ten onrechte laten denken dat de prijzen alleen maar zouden stijgen.

Een Kamermeerderheid stelde eerder deze week voor dat de energiebedrijven vierhonderd miljoen euro terugbetalen aan de klanten. De energiebedrijven hebben te veel geld gevraagd voor het transport van stroom en gas. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit is daarmee meer winst behaald dan normaal is. Maria van der Hoeven (minister van Economische Zaken) zegde toe het terugbetalen aan de orde te stellen bij de aandeelhouders van de energiebedrijven, namelijk de provincies en gemeenten. De provincies en gemeenten kunnen niet gedwongen worden het geld terug te geven omdat zij binnen de wet hebben gehandeld.