Stadsnomaden dreigen met zelfmoord

Icoon BinnenlandsEen aantal stadsnomaden uit Amsterdam dreigt zichzelf van het leven te beroven als hun terrein door de Mobiele Eenheid ontruimd wordt. Gisteren bepaalde de rechtbank dat het Hedonia-terrein, waarop de nomaden al sinds 1990 wonen, voor woensdag moet worden ontruimd.

Het terrein is eigendom van de Nederlandse Spoorwegen. Die willen geen bewoning van hun grondgebied. De lap grond waar de stadsnomaden in meest krakkemikkige bouwsels bivakkeren, ligt aan de Westhavenweg en Nieuwe Hemweg - ingeklemd tussen zware industrie en een rangeerterrein.

Op RTV Noord-Holland liet advocaat Job van Broekhuize van de nomaden weten dat zijn cliënten zichzelf ophangen zodra de ME tot ontruiming overgaat. ''Zij zijn al bezig met een installatie te maken waar dat kan. Ik ben er van overtuigd dat het de nomaden menens is.''

De meeste nomaden zijn de afgelopen tijd al vertrokken, omdat er al meerdere rechtszaken over het terrein zijn gevoerd. Begin deze maand werden zelfgebouwde huisjes op het terrein al door kraanmachines gesloopt. Hierna trokken een aantal stadsnomaden echter weer terug. Op de locatie komt binnenkort een baggerdepot.


Het Hedonia-terrein eerder deze maand