Brandende auto rijdt luchthaven Glasgow binnen

Icoon BuitenlandsEen brandende Jeep Cherokee is met hoge snelheid een terminal van de luchthaven van Glasgow binnen gereden. De auto zou met opzet de deur van de terminal hebben geraakt.

Dit alles gebeurde op de dag dat Engeland al in de ban was van terroristische dreigingen. Gisteren werden er nog twee bomauto's ontmanteld in London. Sky meldt dat de Britse regering het incident behandelt als een terroristische aanslag, bevestiging moet nog komen. In de tussentijd heeft de Britse regering het niveau voor terreurdreiging verhoogd naar het hoogst mogelijke niveau.

Het zogenaamde 'Critical Level' betekent dat een aanslag binnen korte tijd zeer waarschijnlijk is.

De bestuurder van de auto schijnt te hebben geprobeerd om te vluchten maar onmiddellijk na het verlaten van de auto werd hij tegen de grond gewerkt door beveiliging. De politie heeft bevestigd dat er twee mensen zijn gearresteerd. Getuigen zouden een serie harde knallen hebben gehoord en ten minste twee mannen, waarvan een in brand stond, uit de auto zien vluchten. De brand zou inmiddels onder controle zijn.

Het vliegveld is inmiddels ontruimd en alle vluchten zijn geannuleerd. Een van de inzittenden van de auto zou dood zijn en nog in de verkoolde jeep zitten. Twee anderen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis, op een van hun werd een verdacht apparaat aangetroffen waarna het ziekenhuis werd ontruimd.

CNN meldt dat president Bush van de VS teruggekomen is van zijn visvakantie op het water en momenteel word ingelicht over de situatie in Engeland. De VS zouden ook hun beveiliging op vliegvelden verhogen ook al zijn er geen duidelijke aanwijzingen dat er een verhoogde terroristische dreiging is in de VS.

Experts melden dat het waarschijnlijk gaat om een bomauto die niet is afgegaan. Hierbij gaan zij af op ooggetuigenverslagen en het gedrag van de verdachten.

De autoriteiten hebben ondertussen ook Blackpool Airport en Paizley Hospital ontruimd. Niet bekend is wat hier aan de hand is. Op een parkeerplaats bij Schiphol staat een auto in brand, de oorzaak is onbekend.

MI5 heeft bekend gemaakt dat beide bomauto's die eerder in London werden ontdekt uit Glasgow afkomstig waren. Op dit moment zijn meerdere vliegvelden in Engeland gesloten.

Overzicht van de gebeurtenissen.
- Auto heeft deur geramd bij terminal Glasgow Airport.
- Twee mannen die uit de auto kwamen zijn gearresteerd, een van de mannen stond in brand.
- De mannen hebben zich verzet tegen hun arrestatie.
- Hoogste niveau voor terreurdreiging ingesteld in Engeland.
- MI5 meldt verband tussen bomauto's in London en aanslag in Glasgow.
- Meerdere vliegvelden gesloten.


Bron: SkyNews