De eerste iPhones over de toonbank

Icoon TelecomOnder grote belangstelling is gisteravond in de Verenigde Staten de verkoop begonnen van de eerste mobiele telefoon van Apple: de iPhone. Stipt om 18.00 uur (plaatselijke tijd) bestormden Apple-fans winkels om het nieuwste hightech speeltje te bemachtigen.

Vooral in New York was de belangstelling groot. Voor de Apple-winkel op Fifth Avenue stonden honderden mensen te wachten. Sommigen hadden honderden dollars betaald aan mensen die al dagen voor de winkel kampeerden om als een van de eersten de winkel in te komen.

De iPhone combineert een mobiele telefoon met een muziekspeler, internet en een camera. Ook kunnen er video's op worden afgespeeld. Het apparaatje is te koop vanaf 499 dollar (369 euro).

Een 23-jarige Noor vertelde dat hij speciaal naar New York was gekomen om er iPhone te kopen. "Het is de beste dag van mijn leven, Dit is een historische gebeurtenis", aldus de dolgelukkige toerist. In Chicago had een 62-jarige Amerikaan een hotelkamer tegenover de lokale Apple-winkel geboekt om het lange wachten te vergemakkelijken. "Dit is het nieuwste speeltje. Ik ben 62 - ik heb niet veel tijd meer over om speeltjes te kopen."

Het duurt nog tot eind dit jaar voor de iPhone op de Europese markt komt. Apple wil er in 2008 10 miljoen hebben verkocht.