Politie Londen vindt tweede autobom

Icoon TerrorismeDe politie van Londen†heeft in een geparkeerde auto bij Hyde Park in het centrum van de Britse hoofdstad componenten van een bom†aangetroffen. De bom is door de Londense politie bevestigd en Scotland Yard waarschuwde het publiek uiterst waakzaam te zijn.

Het gaat om de tweede bomauto die†gisteren in Londen is ontdekt. Het voertuig stond oorspronkelijk fout geparkeerd bij het plein Trafalgar Square, maar was daar weggesleept. De bom in de eerste auto, die was geparkeerd bij het plein Piccadilly Circus, kon onschadelijk worden gemaakt.

Al-Qaeda
De†gisteren in Londen gevonden eerste autobom van benzine, gasflessen en spijkers toont grote verwantschap met het zogenoemde plan van al-Qaeda om limousinebommen in te zetten tegen Britse doelen.

De Britse autoriteiten verijdelden in 2004 met de arrestatie van Dhiren Barot een reeks aanslagen met dergelijke explosieven. De verdachte die vorig jaar werd veroordeeld wegens terroristische activiteiten, heeft erkend dat hij limousines met benzine, gasflessen en spijkers als bommen wilde gebruiken. De autobommen hadden in ondergrondse garages af moeten gaan.

Details van de operatie werden op een in Pakistan gevonden laptop aangetroffen. Voertuigen zouden in heel Groot-BrittanniŽ de lucht in moeten gaan waarbij honderden doden zouden zijn gevallen.

Irakees
De Britse politie maakt inmiddels verwoed jacht op een Iraakse man die betrokken zou zijn geweest bij de mislukte aanslagen. De man stond met vijf andere Irakezen onder streng toezicht van de politie. Zij mochten achttien uur per dag hun huis niet verlaten. Desondanks wist de bewuste man elf dagen geleden te ontsnappen.

De antiterreurpolitie ziet de man als een verdachte, meldt de Britse krant The Scotsman. Andere veiligheidsbronnen stellen in de krant echter dat hij ''een van de vele mogelijkheden'' is.

Zo vernam de Amerikaanse zender NBC van Amerikaanse overheidsfunctionarissen die op de hoogte waren gebracht door Britse collega's dat de politie jacht maakt op drie mannen uit de omgeving van Birmingham. Een beveiligingscamera maakte in ieder geval ''kristalheldere'' beelden van de bestuurder van de eerst ontdekte bomauto, die geparkeerd stond voor de nachtclub Tiger Tiger, aldus de nieuwszender ABC.Eerste bomauto wordt afgevoerd

Met dank aan DutchDreamTeam, osm en Fredo55 voor de submit.