Logboek Titanic-reddingsschip verkocht voor ruim 70.000 euro

Icoon BuitenlandsEen logboek van een schip dat na de ramp van de Titanic naar lichamen zocht, is gisteren voor meer dan 75.000 euro verkocht bij het veilinghuis Christie's in New York. "Het zijn documenten waarop staat hoeveel lichamen nog gevonden zijn en waar dat gebeurde", zei Gregg Dietrich, een maritiem en cruise specialist van het veilinghuis.

De Titanic raakte een ijsberg en zonk tijdens haar reis, waardoor 1496 mensen op 15 april 1912 de dood vonden. Alles bij elkaar zijn er 18 herinneringen van de Titanic, zoals brieven, kaarten, telegrammen van overlevenden en ook foto's van de passagiers, voor ruim 150.000 euro verkocht. De veiling bevatte onder meer een eerste-klas passagierslijst, met bekende namen uit New York, zoals Astors, Guggenheims en Strauses. Dat is verkocht voor ongeveer 20.000 euro. Een acht-pagina dikke handgeschreven omschrijving van het zinkende schip ging voor ruim 9.000 euro over de toonbank.

Het originele profiel was geschreven door de 16-jarige Laura Marie Cribb uit Newark (New Jersey), na de ramp overleefd te hebben. Ze schreef over een derde klas passagier die gered was door de R.M.S. Carpathia, maar de vader was overleden. Ze keek hoe de lichten van de Titanic uit gingen, gevolgd door het vreselijke geschreeuw van de hulpeloze passagiers die zijn achtergelaten.

Het logboek van de S.S. MacKay-Bennett, het tweede schip dat er van de partij was na de R.M.S. Carpathia, zou tot 20.000 euro moeten kosten, maar is voor ruim 75.000 euro verkocht. De MacKay-Bennett was de eerste van de vier schepen die zocht naar de lichamen.