Landelijke PvdA pikt fraude in Zuidoost niet

De Amsterdamse PvdA-politici in het stadsdeel Zuidoost die zich schuldig hebben gemaakt aan belangenverstrengeling met het toekennen van subsidies, komen er als het aan landelijke PvdA-partijvoorzitter Ruud Koole ligt niet zomaar mee weg.

Gisteren werd duidelijk dat zeven politici uit het stadsdeel een dubbele pet op hadden bij het toekennen van subsidies en zich zich zo schuldig maakten aan belangenverstrengeling. Ze werkten voor instellingen die van het stadsdeel subsidie kregen. Soms vroegen ze de subsidie zelf aan. Vrijwel alle politici zijn lid van de PvdA.

De Rekenkamer stelde gisteren dat vier huidige PvdA-politici in Zuidoost persoonlijk profiteerden van overheidsgeld. Dat betreft raadsvoorzitter André Bhola en de raadsleden Henk Lalji, Egbert Doest en Mala Eckhardt-angna (hun profielen staan hier). Dit viertal heeft zichzelf of de organisatie waarvoor ze werkten financieel bevoordeeld.

De fractievoorzitter van de PvdA in Zuidoost, Lourens Burgers, zei gisteren nog in een reactie dat wat hem betreft geen van zijn fractiegenoten hoeft af te treden. ''Dat is op dit moment absoluut niet aan de orde. Mijn collega's zetten zich erg in voor de samenleving in Zuidoost.'' Hij gaf wel toe dat sommigen zich daarbij niet aan de regels hebben gehouden. Wellicht moeten zij nevenfuncties opgeven. De stadsdeelraad vergadert komense dinsdag over de kwestie.

Landelijk PvdA-partijvoorzitter Koole vindt het echter ''vollledig onacceptabel'' dat PvdA-raadsleden in Zuidoost zich schuldig hebben gemaakt aan het zichzelf toekennen van subsidies. ''Dit kan absoluut niet. Het partijbestuur gaat zich beraden op nadere stappen. Die kunnen uiteenlopen van een berisping tot het terugroepen van een gekozen vertegenwoordiger, tot in het uiterste geval royement. '' Het rapport van de Amsterdamse Rekenkamer dient daarbij als uitgangspunt. Wel krijgen de betrokkenen nog een kans hun verhaal toe te lichten.