Vega's boos op Donald Duck

Icoon OpmerkelijkDe Nederlandse VegetariŽrsbond (NVB) is boos op Donald Duck. In een recent nummer van het blad is namelijk een advertentiebijlage opgenomen van het Vleesinformatiepunt, met recepten waarin ook vlees gebruikt wordt. Bij de recepten staan plaatjes van Donald Duck met zijn neefjes, die bezig zijn vlees klaar te maken. Dit alles is de NVB in het verkeerde keelgat geschoten. De bond overweegt een klacht in te dienen bij de Reclame Code Commissie.

"Reclames voor alcohol, tabak en vlees horen gewoon niet in jeugdbladen," licht Vibeke Helder, de directeur van de NVB, toe. Volgens haar zijn kinderen ontvankelijk voor reclameboodschappen die verpakt zijn als stripverhalen. "Zeker gezien de huidige discussie rondom obesitas vinden wij dat kinderen verschoond moeten blijven van dit propagandamateriaal. Kwik, Kwek en Kwak kunnen beter tofuburgers eten dan soortgenoten," aldus Helder.

De uitgever van Disney zegt dat Donald Duck zo veel mogelijk afziet van samenwerkingen met dikmakende, ongezonde producten, juist in het kader van de obesitasdiscussie. Daarom is Donald Duck de samenwerking met het Vleesinformatiepunt aangegaan, "om kinderen plezier te laten krijgen in het zelf koken en gezond eten."

De redactie overweegt nu wel een rubriek 'Koken met Midas Wolf', die immers al 55 jaar vegetariŽr is. Misschien kan hij zelfs wel een eigen receptenboek uitbrengen, eventueel in samenwerking met de NVB.


Midas is al 55 jaar vegetariŽr, zij het tegen wil en dank.