Autobom in Londen ontmanteld

Icoon AanslagDe politie van de Britse hoofdstad Londen heeft vanochtend een verdacht pakketje met een gecontroleerde explosie onschadelijk gemaakt. De vermeende bom zat verstopt in een auto die geparkeerd stond aan The Haymarket, een drukke straat vlakbij Piccadilly Circus.

De politie kwam in actie nadat zij vanochtend even voor 02.00 uur (lokale tijd) een melding kreeg van een verdacht voertuig. ''Uit voorzorg werd de omgeving afgezet en is het voertuig onderzocht door de Explosieven Opruimingsdienst'', maakte de politie bekend. ''Ze ontdekten iets dat leek op een explosief en hebben het onschadelijk gemaakt.''

Update 13.47 uur
Volgens een ooggetuige zaten er gasflessen verstopt in de auto. De autoriteiten bevestigden vanochtend dat dat inderdaad het geval was. Berichten dat het voertuig ook vol zat met spijkers, waardoor het een grote fragmentatiebom zou zijn geweest, wilde de politie niet bevestigen.

Het ging volgens bronnen binnen de politie echter wel om een ''groot apparaat'' dat een echte en substantiŰle bedreiging voor de omgeving vormde. Tientallen forensische experts onderzochten vandaag het voertuig. Straten werden afgezet waardoor een verkeerschaos ontstond.

Mislukte zelfmoordaanslag
Niets wordt vooralsnog uitgesloten. ''Alle opties, ook de Ierse, zijn op dit moment nog open'', aldus bronnen binnen het Britse inlichtingenwezen verwijzend naar mogelijke betrokkenheid van radicale Noord-Ierse splintergroeperingen . Volgens de gewezen commandant van de snelle interventiemacht van de Londense politiemacht, John O'Connor, heeft het er alle schijn van dat het ging om een mislukte zelfmoordaanslag.

Uitsmijters van een nabijgelegen nachtclub zeggen dat de bestuurder van de auto zich zeer vreemd gedroeg en slingerend over de weg kwam aanrijden alvorens met het voertuig tegen een vuilnisbak aan te rijden. De bestuurder maakte zich daarna als een gek uit de voeten.

De nieuwe regering verklaarde de zaak zeer hoog op te nemen. ''Het lijkt een zeer ernstig incident te zijn'', aldus minister van Defensie Des Browne. Volgens premier Gordon Brown geeft het alarm van vandaag alleen maar aan hoe serieus de voortdurende dreiging van terreuraanslagen moet worden genomen. In juli 2005 bliezen zelfmoordterroristen zich op in metrotreinen en een bus in Londen. Meer dan vijftig mensen kwamen daarbij om het leven.