113 agenten baan kwijt na onaanvaardbaar gedrag

Icoon PolitieDe politie heeft vorig jaar in totaal 113 politiemensen ontslagen voor het plegen van een strafbaar feit of voor plichtsverzuim. Daarnaast kregen nog eens 64 medewerkers van de politie voorwaardelijk ontslag en namen 42 tijdens een onderzoek naar hen zelf ontslag.

Dit blijkt uit de registratie van interne onderzoeken van de 26 politiekorpsen in Nederland, meldde de Raad van Hoofdcommissarissen gisteravond. In totaal zijn er 1393 onderzoeken in 2006 geregistreerd, waarbij 1495 politiemensen waren betrokken.

In 699 gevallen is de verdenking weerlegd of niet aangetoond, zo blijkt uit de cijfers die de Politieacademie verzamelde. In 180 onderzoeken was er sprake van een gepleegd strafbaar feit en in 507 gevallen van plichtsverzuim.

Geweld
De ontdekte delicten lopen uiteen van geweld, zeden- en vermogensdelicten, tot misbruik van positie en bevoegdheden. Vooral onderzoeken naar het gebruik van geweld komen vaak voor. Dat komt volgens de Raad van Hoofdcommissarissen vanwege de strenge procedures hiervoor en omdat het gebruik van geweld altijd moet worden gemeld. In 65 procent van deze gevallen werd de verdenking weerlegd of niet aangetoond.

De aanleiding voor de onderzoeken naar politiemensen is voor ongeveer een derde deel na een klacht of melding van burgers. Politiecollega's melden ruim de helft van de incidenten zelf. De politie ziet dit als ''aanwijzing'' dat politiemensen in toenemende mate bereid zijn om hun collega's aan te spreken op misstappen of verkeerd gedrag.


Die pet past toch niet iedereen