Gezeik wekt stroom op

De nieuwe woonwijk Meerstad, gepland vlakbij de stad Groningen, krijgt wellicht een unieke energiecentrale. De electriciteitscentrale gaat stroom opwekken uit de urine van de bewoners. Zo levert een plasje plegen nog wat op ook! Als de blaadjes weer gaan vallen, hoopt het waterschap Hunze en Aa's een overeenkomst te hebben gesloten over een proefproject.

"We hebben een adviesbureau gevraagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om urinescheiding toe te passen in het rioleringsysteem", zegt het afdelingshoofd schoon water bij het waterschap. "Als er urinescheiding toegepast wordt kan de urine rechtstreeks naar akkers met energiegewassen als koolzaad of maïs worden gevoerd. De energiegewassen zouden als brandstof kunnen dienen voor gistingsinstallaties in Meerstad die voor energie kunnen zorgen. Er zou zo een emissieloos Meerstad kunnen ontstaan."

Bijkomend voordeel voor het waterschap is dat op deze manier kan worden voorkomen dat chemische stoffen via het riool in het oppervlaktewater kunnen terechtkomen. De huidige techniek is nog niet toereikend dat de waterschappen de stoffen via de waterzuiveringsinstallaties eruit kunnen filteren.

Promovendus Corine Houtman komt volgende week met haar proefschrift. Dit proefschrift komt met het schokkende feit dat de afgelopen jaren steeds meer verwijfde mannelijke vissen worden ontdekt. De anticonceptiepil, die vrouwelijke hormonen bevat, zou de boosdoener zijn. De hormonen zouden namelijk via de urine in het riool zijn terechtgekomen.