Ellian in de clinch met Haagse salafisten

De Nederlandse rechtsgeleerde, filosoof en columnist Afshin Ellian, ooit gevlucht uit Iran, ligt in de clinch met de Haagse As-Soennah-moskee. Reden is een column die Ellian vorige week in weekblad Elsevier schreef over de islamitische stroming het salafisme. Die moet volgens Ellian met wortel en tak worden uitgeroeid.

De uiterst omstreden As-Soennah-moskee met de al even omstreden imam Jneid Fawaz, heeft daar op hun website op gereageerd door te stellen dat Ellian een ''kwaadaardig gezwel is dat zijn gif ongestoord in de samenleving kan pompen.'' In de moskee wordt het salafisme beleden.

Volgens de moskee is Ellian, die werkzaam is als hoofddocent op de Universiteit Leiden, ''een eng vies mannetje'' die in Nederland zijn gang kan gaan omdat hij ''geen moslim'' is en Nederland ''een dubbele moraal'' heeft.

Ellian reageert in Elsevier op de aantijgingen vanuit de Haagse moskee door Fawaz ironisch ''de leukste imam van Nederland'' te noemen, maar hij neemt de aanval wel degelijk serieus. Zelf meent de salafistische moskee dat Ellian in zijn column oproept tot moord op salafisten – iets wat de hoogleraar zelf ontkent.

FascistoÔde lieden
In de gewraakte column stelt Ellian dat het salafisme een soennitische beweging is die terug wil naar de zuivere islam. Daarmee wordt bedoeld naar de islam ten tijde van de profeet Mohammed, zijn metgezellen, en hun onmiddellijke opvolgers.

Ellian: ''Wat deed dit indrukwekkende gezelschap? De profeet Mohammed en zijn vrienden trachtten de wereld te islamiseren door middel van jihad in gewapende zin. Salafisme vormt de basis van de ideologie van Al-Qa'ida, maar ook van het Saoedische bewind.'' Volgens Ellian wordt het salafisme uitgedragen door ''fascistoÔde lieden'' die ''hier en in Saoedi-ArabiŽ met wortel en tak moeten worden uitgeroeid.'' Dat is volgens de hoogleraar ook wat onze soldaten doen in Afghanistan.

Vluchteling
Sjeik Fawaz Jneid vluchtte zo'n 15 jaar geleden naar Nederland ten tijde van de eerste Golfoorlog. Dit deed hij omdat hij in de Verenigde Arabische Emiraten een preekverbod kreeg omdat hij openlijk kritiek uitte op Amerika. Hij is inmiddels al ruim 10 jaar Nederlander. Hij raakte eind 2006 weer eens in opspraak nadat een preek van twee jaar geleden in de openbaarheid kwam. Daarin smeekt hij om ernstige ziekten voor Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali.

De imam haalde vorig jaar ook het nieuws toen hij de toenmalige Amsterdamse PvdA-wethouder Ahmed Aboutaleb uit de islam zette, hij de vervolging eiste van Kamerlid Geert Wilders en zijn moskee een rechtszaak aanspande tegen het tv-programma NOVA. In 2002 kwam de As-Soennah-moskee voor het eerst in het nieuws, toen NOVA in een uitzending aantoonde dat er in sommige Nederlandse moskeeŽn zeer radicaal werd gepreekt.

De inlichtingendienst AIVD meent dat het salafisme op termijn de Nederlandse samenleving kan ontwrichten. Dit jaar waarschuwde de dienst nog dat de radicalisering van een deel van de Nederlandse moslimjongeren doorzet. Belangrijke aanjager daarvan is volgens de AIVD de salafistische stroming.

Ex-moslim
De As-Soennah-moskee heeft overigens ook harde teksten gewijd aan ex-moslim en PvdA-gemeenteraadslid Ehsan Jami van het comitť voor ex-moslims. Jami noemde vorige week de profeet Mohammed nog ''een crimineel''.

Jami is volgens de moskee ''een incestueuze wezel'' en ''een mormel dat incest op de agenda wil plaatsen''. Volgens de Haagse moskee volgt de PvdA'er een oud, Perzisch geloof dat seks met zussen en moeders toestaat. ''Daar hebben we geen bewijs voor, maar zijn haat tegen de islam is zo groot dat wij een sterk vermoeden hebben.''