Jongens misbruiken kinderen in Utrecht

Icoon BinnenlandsTientallen jongens en meisjes in de Utrechtse wijk Overvecht worden al bijna een jaar lang stelselmatig mishandeld, geïntimideerd en aangerand door een groep iets oudere jongens van overwegend Marokkaanse afkomst. Aangezien de ouders van de slachtoffertjes geen aangifte doen, kan de gemeente weinig doen.

Volgens burgemeester Brouwer is het lastig om het probleem in kaart te brengen. "We zitten er bovenop, maar we snakken naar concrete informatie over verdachten, slachtoffers en exacte locaties. We moeten het vertrouwen van ouders winnen, zodat ze aangifte doen. Al kan de politie in geval van seksueel misbruik ook actie ondernemen na een concreet signaal. Jongeren onder de twaalf jaar vallen weliswaar niet onder het strafrecht, maar kunnen wel gestraft worden, door ze bijvoorbeeld uit huis te plaatsen."

Gemeenteraadslid Bouchra Dibi (PvdA) deed onderzoek naar de misdragingen op de speelplek bij de Neckardreef in Overvecht. Daaruit kwam het beeld naar voren van kinderen van 8, 9 en 10 jaar die de bosjes in worden getrokken om seksuele handelingen te verrichten bij jongens die een paar jaar ouder zijn.

"Binnen de Marokkaanse gemeenschap zijn dit soort dingen heel erg taboe", zegt Bibi. "Ouders laten het achterste van hun tong niet zien omdat ze bang zijn voor de daders. Er is heel veel angst. Daarom doen ze ook niet altijd aangifte."

Reljongere
"Kanker op met je camera. Ik ga je camera stukmaken"

Met dank aan Gelderland voor de submit.