VN: drugsgebruik wereldwijd gestagneerd

Het drugsprobleem in de wereld neemt voor het eerst niet meer toe. De productie en het gebruik van drugs lijken over het algemeen onder controle te zijn gebracht. Dit geldt met name voor cannabis en synthetische drugs als XTC.

Cocaïne wordt in de Verenigde Staten minder gebruikt, terwijl deze drug in Europa juist alarmerend stijgt. Dit blijkt uit het Wereld Drugsrapport 2007 dat gisteren door de Verenigde Naties in Brussel werd gepresenteerd.

''De laatste statistieken tonen aan dat de drugstrein langzaam maar zeker in snelheid afneemt'', aldus Antonio Maria Costa, directeur van het Drugs- en Criminaliteitsbureau van de VN.

Hij voegde hier aan toe dat er geen reden is het drugsprobleem te onderschatten. Regionaal doet zich soms een toename van productie en gebruik van drugs voor.

Nederland wordt in het rapport opnieuw genoemd als grootste producent van amfetamine en XTC. Daar staat tegenover dat de Nederlandse politie in 2005 grote cocaïnetransporten onderschepte.

Wereldwijd is het aantal drugsvangsten door opsporingsdiensten gestegen. Van alle getransporteerde cocaïne bijvoorbeeld wordt meer dan 45 procent tegengehouden. In 1999 was dat nog 24 procent. Van alle heroïneverkeer wordt ongeveer een kwart tijdig gevonden.