Rel om schorsen juf na dragen hoofddoek

Een gedragsdeskundige en een verpleegkundige hebben vanochtend de leerlingen van groep 8 van de Montessorischool in Roermond opgevangen, die overstuur waren geraakt na het schorsen van hun juf.

Dat heeft directeur directeur Chrit Achten van de Stichting Samenwerkingsbestuur Primair Onderwijs Roermond (SPOR), waar de school onder valt, vandaag verklaard.

Naar eigen zeggen mag de leerkracht geen les meer geven, nadat ze vorige week woensdag een hoofddoek voor de klas had gedragen om voor meer tolerantie te pleiten. Vrijdag werden de kinderen van groep 8 tijdelijk in de gymzaal opgesloten, omdat ze totaal overstuur waren door de plotse afwezigheid van hun juf, bevestigen ouders.

Volgens Achten zijn tegen de leerkracht ''ordemaatregelen'' genomen omdat zij een gedragscode overtreden had door ''uit de school te klappen'' tegen buitenstaanders, waaronder de media. Hij ontkent dat het dragen van de hoofddoek met het lesverbod te maken heeft.

In Roermond mogen sinds vorige maandázowel de medewerkers als de leerlingen van vijftien basisscholen geen hoofddoek meer dragen die om de hals sluit. Het verbod is ingesteld uit veiligheidsoverwegingen, omdat de doekjes tijdens de gymles ergens in verstrikt kunnen raken.

De Socialistische Partij (SP) in Roermond voerde daar vorige week nog actie tegen omdatáde partij vindt datáislamitische kinderen zich thuis moeten kunnen voelen op scholen. Verschillende islamitische belangengroepen hebben binnenkort een gesprek met de betrokken schoolbesturen en de Roermondse wethouderávan Onderwijs. Daarna besluiten ze of ze actie gaan voeren.Lerares met hoofdddoek (archieffoto)