Ontvoerders dreigen BBC-verslaggever op te blazen

Icoon TerrorismePalestijnse militanten hebben maandag een nieuwe video verspreid van de ontvoerde BBC-verslaggever Alan Johnston. Hij verschijnt daarin omhangen met een bomgordel. De Brit waarschuwt op de beelden dat zijn gijzelnemers hem opblazen als de autoriteiten een bevrijdingsoperatie beginnen.

"De situatie is nu zeer ernstig", aldus Johnston, die op 12 maart in Gaza werd ontvoerd. Extremisten van een groepering die zich het Leger van Islam noemt, namen hem op klaarlichte dag mee.

Op 1 juni verscheen een eerste video van de journalist, die als enige westerse verslaggever permanent in de gewelddadige landstrook was gestationeerd. Toen vertelde hij dat hij goed werd behandeld.

Hamas-premier Ismail Haniyah liet zondag weten dat het snel afgelopen moest zijn met de ontvoering van de journalist. "We zullen niet toestaan dat dit voortduurt", aldus Haniyah in Gaza, dat eerder deze maand door Hamas-strijders werd overgenomen. De BBC en het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de ontvoerders in een reactie opgeroepen Johnston vrij te laten.


Alan Johnston (foto: ANP)