Politie waarschuwt voor verkopers nepgoud

Icoon Politie Meerdere politiekorpsen hebben dit weekeinde gewaarschuwd voor verkopers die nepgoud en -sieraden aanbieden. Zo hield de politie op de Bazaar in Beverwijk zeven Roemeense mannen en vrouwen aan die nepgoud zouden hebben verkocht.

Mensen die zich opgelicht voelden hadden de politie gebeld. Het politiekorps Kennemerland, dat de arrestaties bekendmaakte, waarschuwde zondag dat de laatste weken "veel Roemenen nepgoud proberen te verkopen in Nederland".

Zaterdag had de politie in Drenthe ook al een waarschuwing doen uitgaan. Ze kreeg verscheidene meldingen binnen van mensen die op parkeerplaatsen en benzinestations aan de snelweg benaderd werden om nepgoud en -sieraden te kopen. Soms simuleerden de verkopers autopech, om daarna gestopte automobilisten ,,soms opdringerig'' sieraden aan te bieden. "We hebben niet in alle gevallen zekerheid, maar soms ging het daarbij zeker om Roemenen", aldus een woordvoerder zondag.

De politie in Friesland waarschuwde vorige week al voor het verschijnsel. Ook hier werden tankende mensen bij benzinestations aangesproken door Roemenen die zeggen dat ze op doorreis naar een ander land zijn en dringend geld nodig hebben. Als het slachtoffer dat niet geeft, zetten ze hem of haar "behoorlijk onder druk" om sieraden van nepgoud te kopen. Volgens de politie gaat het om bedragen van 50 tot 100 euro.