SP: Yildirim moet senaatszetel opgeven

DŁzgŁn YildirimSP-senator DŁzgŁn Yildirim moet van de partijraad van de SP zijn zetel in de Eerste Kamer opgeven. De raad besloot dat vanmiddag op een bijeenkomst in Amersfoort. Yildirim werd onlangs tegen de verwachting in middels voorkeurstemmen gekozen tot senator en eiste zijn zetel op.

Het partijbestuur wilde echter dat hij zijn zetel teruggeeft en vasthouden aan de lijstvolgorde die vůůr de verkiezingen werd vastgesteld door de SP-partijraad. Yildirim stond op de 18e plaats op die lijst. De partij kreeg in de Kamer 12 zetels. Volgens de partijraad moeten die op volgorde van de kandidatenlijst worden verdeeld.

Yildirim, die eerder al zei dat de SP een hetze tegen hem voert, is het niet mee eens met de beslissing van de partijraad. Hij heeft laten weten dat hij nu al zijn SP-functies neerlegt. Naast senator is hij onder meer ook Statenlid in Overijssel. Yildirim heeft echter nog niet gezegd of hij zijn zetel in de Eerste Kamer ook opgeeft, of dat hij doorgaat als onafhankelijk senator.