Gezonde elektronische sigaret op de markt

Icoon OpmerkelijkDe firma Super Smoker heeft gisteren een 'gezonde' plastic sigaret gepresenteerd als alternatief voor de normale tabakhoudende sigaretten. De sigaret bevat slechts 30 procent van de normale hoeveelheid nicotine en bevat verder geen schadelijke, giftige of kankerverwekkende stoffen. De plastic sigaret geeft alleen smaak- en geurstoffen vrij in dampvorm. Deze damp smaakt bij het inhalen een beetje whisky-achtig en vormt bij het uitblazen slechts een dun, onschadelijk wolkje.

De vlamloze sigaretten worden voorgesteld als gezondere rookwaar en een oplossing voor het probleem van passief roken. Ze bestaan uit een staafje met ingebouwde elektronica en met een mondstukje dat een vervangbare vulling bevat. Die vulling bevat nicotine en geur- en smaakstoffen, opgelost in een vloeistof. Door aan de sigaret te trekken, activeert de roker de elektronische componenten die een beetje van de vloeistof doen verdampen, waardoor een smaak- en nicotinedamp vrijkomt. Een ingebouwd oplaadbaar batterijtje voedt de elektronica van de sigaret. Een led-lampje dat vooraan oranje oplicht, maakt het effect compleet.

"De damp uit deze sigaretten is inderdaad minder schadelijk dan gewone sigarettenrook", bevestigt Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven. Hij heeft op vraag van de firma de dampen geanalyseerd. "De nieuwe sigaretten produceren niet de kankerverwekkende stoffen die typisch zijn voor gewone sigaretten. Er zit wel nicotine in, en dat blijft natuurlijk een schadelijke stof, ze is zelfs zeer giftig voor kinderen."
Vanwege de minieme hoeveelheid nicotine zou deze sigaret voor meerokers volstrekt onschadelijk zijn. Ook is de sigaret geurloos.

De gebruikte smaak- en geurstoffen zouden allemaal erkend zijn als veilige voedingsadditieven. Naast de standaardvullingen van 30 procent van de normale nicotinehoeveelheid komen er vullingen met minder tot geen nicotine. Rokers zouden de sigaretten dus kunnen gebruiken om hun verslaving op een gezondere manier af te bouwen. Maar, zo waarschuwen onafhankelijke waarnemers, men probeert met deze sigaretten nog altijd een verslavend product aan de man te brengen.

Of rokers de kunstsigaretten aantrekkelijk zullen vinden, blijft de vraag. Echte smeulende sigaretten geven een mix van duizenden stoffen vrij, waarvan het smaakeffect moeilijk na te bootsen is. De sigaret met batterijoplader kost 89 euro, de vullingen, die elk ongeveer zolang meegaan als een pakje sigaretten, kosten tien euro per zes stuks. Het bedrijf brengt ook een kunstsigaar op de markt, met aangepast aroma.