Airbagdieven opgepakt door politie

Icoon PolitieTwee Poolse mannen van 25 en 29 jaar zijn aangehouden op verdenking van het stelen van 56 airbags. Woensdag werden de airbags aangetroffen door de vreemdelingenpolitie tijdens een controle in de caravan van de twee mannen die op een camping staat in het Groningse Westerbroek. Een derde verdachte wist te ontsnappen en wordt nog gezocht.

De politie wist na de vondst twee aangiften van auto-inbraken te koppelen aan de aangetroffen airbags. Vorig weekend deed een garagehouder uit het Friese Burgum aangifte van 34 gestolen airbags. Dinsdag meldde een andere garagehouder uit Groningen de diefstal van 22 airbags uit twintig auto's op zijn terrein.

Auto-inbraak en airbagdiefstal is al langer een probleem in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het Openbaar Ministerie in Groningen meldde daarom een maand geleden de oprichting van een speciaal rechercheteam om auto-inbraken te bestrijden. Airbagdiefstal komt volgens de stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit steeds vaker voor en er zijn vooral groepen buitenlandse criminelen erbij betrokken.

Airbags zijn waarschijnlijk populair bij dieven omdat ze in schadeauto's kunnen worden gemonteerd. Omdat er een kans is dat een airbag bij de diefstal opblaast en vervolgens niet meer bruikbaar is, gaan de auto-inbrekers volgens de politie slim te werk. De straatwaarde van een airbag is onbekend.