Nederlander weer wat milder gestemd

Uit het Mentality-onderzoek van bureau Motivaction dat vandaag gepresenteerd is, blijkt dat de Nederlander weer wat milder is geworden. Wel blijft de hang naar 'betere' normen en waarden groot. De openheid ten opzichte van allochtonen is toegenomen en bevindt zich nu op het niveau van 1997, ruim voor de opkomst van Pim Fortuyn. Oók de roep om strenge wetten is afgenomen.

Fatsoenlijke normen en waarden worden voor veel Nederlanders steeds belangrijker. Dat geldt óók voor de progressieve elite die lange tijd zeer terughoudend stond tegenover morele kwesties.

In 2002 vond 81% van de Nederlanders dat er te veel buitenlanders zijn die zich niet aanpassen aan de onze cultuur. Eind 2006 was dat 71%, één procent minder dan tijdens Paars II in 1999. Omgekeerd steeg het aantal burgers dat buitenlanders een verrijking van de Nederlandse cultuur vindt, van 41 naar 49%. Overigens hebben nog steeds veel autochtone Nederlanders niet veel op met allochtonen, iets dat trouwens al sinds het einde van de jaren zeventig uit onderzoeken blijkt.

Motivaction houdt dit onderzoek sinds 1997 ieder jaar onder 2000 Nederlanders. In 2001 signaleerden de onderzoekers een grote onvrede onder de burgers. Dit uitte zich volgens de onderzoekers binnen een jaar met de opkomst van Pim Fortuyn.