Verontwaardiging bij zaak Suzanne Wisman

Icoon MisdaadHet publiek dat vandaag in Assen de rechtszaak tegen Henk van D., de vermeende moordenaar van 12-jarige Suzanne Wisman uit Tweede Exloërmond, bijwoont, reageerde vanochtend verontwaardigd op beweringen van de verdachte.

Toen Van D. sprak over seksuele handelingen die hij het meisje liet uitvoeren, verliet een deel van het publiek de zaal. De 46-jarige Van D. wordt verdacht van moord op, ontvoering en verkrachting van het meisje. Op 12 december zou hij haar in zijn camper hebben meegenomen naar de Valtherdijk bij Valthermond in Drenthe. Nadat hij haar had verkracht en mishandeld, zou hij haar hebben gedood door twee keer over haar heen te rijden.

Van D. verklaarde in de rechtszaal in Assen bij tijd en wijle onsamenhangend en strijdig met verklaringen die hij eerder bij de politie heeft afgelegd. Vooral de bewering van de verdachte dat Suzanne allerlei handelingen min of meer vrijwillig uitvoerde, wekte emotionele reacties op bij een groot deel van het publiek.

'Ze schold me uit voor pedo'
Uit zichzelf verklaarde Van D. weinig in de rechtszaal. Het antwoord op de vraag waarom hij zo boos was op Suzanne, nadat hij haar verkracht had, kwam pas toen zijn advocaat hem daarnaar vroeg. ''Ze schold me uit voor pedofiel'', aldus Van D.

Door dat woord ging hij door het lint. Hij sloeg het kind in het gezicht en trapte haar naar eigen zeggen in de ribben, waarna hij haar aan haar sjaal over de grond sleurde. Uiteindelijk overreed hij haar twee keer, waardoor ze om het leven kwam.

Het verbaasde de rechtbank dat Van D. in het 1100 pagina's tellende politiedossier helemaal niets over het uitschelden verklaarde. Pas in het Pieter Baan Centrum, waar hij zat ter observatie, vertelde Van D. erover. Omdat hij in zijn woonplaats Nieuw-Buinen al eerder was uitgemaakt voor pedofiel, werd hij woedend toen Suzanne hem daarvoor uitschold.