Gehandicaptenboot op de Gay Pride

Tijdens de komende editie van de Gay Pride, deze zomer in Amsterdam, vaart voor het eerst een boot met verstandelijk gehandicapte homoseksuelen mee. Zorginstelling Cordaan organiseert dit samen met het COC, de landelijke belangenvereniging voor homoseksuelen.

Door de deelname wil deze groep laten zien dat ook zij recht hebben op een plek in de samenleving. Dat zei COC-voorzitter Frank van Dalen vandaag. Volgens hem is er nog een lange weg te gaan voordat homoseksuele verstandelijk gehandicapten volledig zijn geaccepteerd. ''Het is schrijnend om te zien dat gehandicapten door hun begeleider of voogd vaak niet naar ontmoetingscafés voor homo's mogen gaan. Seksualiteit is al een moeilijk onderwerp bij deze groep en als ze dan ook nog homoseksueel blijken te zijn, wordt het wel heel erg ingewikkeld.''

Volgens Van Dalen vindt twee keer per jaar een landelijk feest plaats en zijn er diverse ontmoetingscafés voor homoseksuele verstandelijk gehandicapten. ''We willen deze groep op de Gay Pride zichtbaar maken.'' Naar verwachting varen ongeveer twintig mannen en vrouwen mee op de boot.

De voorzitter maakte verder bekend dat Enschede dit jaar als eerste stad meedoet aan de botenparade, die op 4 augustus de grachten opsiert. ''De deelname moet Enschede als homovriendelijke stad op de kaart zetten.'' Eerder besliste burgemeester Job Cohen van Amsterdam al dat er een boot voor homo's onder de 16 jaar oud mag meevaren. ''Dit wordt de pride van de primeurs'', aldus Van Dalen.