Martinair stopt met vliegen op Europese steden

Icoon VervoerDe aandeelhouders van luchtvaartmaatschappij Martinair (50 procent eigendom van KLM en 50 procent van Maersk) willen dat Martinair stopt met Europese vluchten. Na de zomer worden deze vluchten al gestaakt.

Ook worden er banen van het ondersteunend personeel geschrapt of uitbesteed. Vrachtvluchten en intercontinentale vluchten blijven wel behouden. Bij Martinair werken 3600 mensen onder andere bij een eigen vliegschool en een cateringproducent, Marfo, in Lelystad.

Gistermiddag kwam de Raad van Commissarissen tot het besluit om drastisch te reorganiseren. Over gedwongen ontslagen bestaat nog enige onduidelijkheid maar deze lijken onvermijdelijk.

De aandeelhouders zijn van mening dat moet worden gestreefd naar een aandeelhouder bij Martinair in plaats van twee, die de laatste jaren voor een langdurige status quo in de ontwikkelingen hebben gezorgd. De voorkeur is uitgesproken voor de KLM als aandeelhouder, maar dat zou wel eens op bezwaren van de concurrentieautoriteiten in ons land en van de EU kunnen leiden.

De reissector gaat in elk geval niet akkoord met een monopoliepositie van de KLM, zo lieten vertegenwoordigers in een eerste reactie weten.