Cel voor ouders VS met thuis drinkende tieners

Icoon OpmerkelijkOuders die op feestjes van hun kinderen alcohol schenken of toestaan kunnen in de VS in de cel belanden of hoge boetes krijgen.  In de staat Virginia, ten zuiden van de hoofdstad Washington, overkwam dat eerder deze maand een echtpaar dat thuis bier had geserveerd op het verjaardagsfeestje van hun 16-jarige zoon. Ze wilden niet dat hij stiekem elders alcohol ging drinken. Maar de rechter veroordeelde hen tot twee jaar cel omdat in Virginia alcohol niet is toegestaan voor mensen onder de 21 jaar, ook niet thuis onder toezicht.

Een groot aantal van de vijftig deelstaten heeft boetes gesteld die oplopen tot 1000 dollar per minderjarige genodigde op een feest waar alcohol wordt geserveerd aan jongeren, ongeacht of die daadwerkelijk alcoholische versnaperingen tot zich hebben genomen. In 1984 verhoogde de federale regering de minimumleeftijd voor het drinken van alcohol van achttien naar 21 jaar. Het schoolfeestseizoen in juni, wanneer veel jongeren de middelbare school verlaten, bezorgt zowel ouders als scholieren hoofdbrekens.

Eén echtpaar in Maryland heeft bijvoorbeeld pas nog een dozijn andere ouders ingeschakeld voor een rigoreuze alcoholcontrole op het examenfeestje van hun kind. In de tuin werden bij doorzoekingen vooraf acht verstopte flessen drank ontdekt. Tijdens het feestje patrouilleerden ouders binnen en buiten tot de laatste tiener om circa vier uur 's morgens uur, voorzover bekend nuchter, naar huis ging.