'Zet 'drugsspray' in op scholen'

Scholen zouden een speciale detectiespray moeten inzetten om drugsgebruik bij scholieren vast te stellen. Daarvoor pleit Gary Kok, voorzitter van Moedige Moeders in Edam-Volendam, een initiatief van moeders van drugsgebruikende jongeren. De spray toont door verkleuring aan dat iemand in contact is geweest met wiet, cocaïne of heroïne. Ouders van een 'betrapte' jongere zouden dan een telefoontje moeten krijgen en kunnen daarna in actie komen.

Volgens Moedige Moeders wordt het product al twintig jaar geproduceerd door een fabriek in Israël en wordt het onder meer toegepast in de Verenigde Staten. Daar wordt het gebruikt met financiële steun van de overheid op bijvoorbeeld scholen. Op universiteiten worden de kluisjes van leerlingen door middel van deze spray getest als bewaarplaats voor drugs.

''Niet gewassen kleding kan, zelfs na vier dagen, nog aantonen dat én welke drugs is gebruikt door een persoon. In Nederland wordt het al wel gebruikt, maar dan door de recherchedienst voor het opsporen van explosieven.'' Moedige Moeders wil het – zonder winstoogmerk – gaan doorverkopen.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester is alvast laaiend enthousiast over het plan. Ze zal CDA-minister Ab Klink van Volksgezondheid volgende week in een debat oproepen serieus onderzoek te doen naar de haalbaarheid. ''De pauzes op scholen zijn af en toe net drugsfeesten. Het drugsgebruik onder jongeren is enorm. Ouders hebben vaak wel een vermoeden dat hun kinderen aan de drugs zijn, maar kunnen dat niet bewijzen en het aan de orde stellen in het gezin is vaak moeilijk'', aldus Bouwmeester.