Pakistan wil Salman Rushdie ontridderen
De Pakistaanse minister voor parlementaire zaken Sher Afgan Khan Niazi noemde Rushdie een ''godslasteraar'' en constateerde dat de onderscheiding ''aanzet tot religieuze haat''. Niazi beklemtoonde dat iedere religie behoort te worden gerespecteerd.
In de oostelijke stad Multan verbrandden moslimstudenten poppen in de beeltenis van koningin Elizabeth II en Rushdie. Ongeveer honderd studenten droegen spandoeken waarop de auteur werd veroordeeld en scandeerden leuzen zoals ''Doodt hem, doodt hem!''
Iran
Iran zei eerder al dat het eren van ''een van de meeste gehate personen in de islamitische wereld'' aantoont dat Groot-Brittannië een vijand van de islam is. ''Het past in een traditie van het beledigen van islamitische heiligdommen'', aldus een verklaring van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.
Groot-Brittannië stelt dat Rushdie de onderscheiding kreeg voor zijn bijdrage aan de literatuur tijdens zijn lange en rijke carrière. Zijn boeken zijn vele malen onderscheiden, zoals zijn Middernachtskinderen, dat in 1981 werd bekroond met de Booker Prize.
Fatwa
Salman Rushdie kreeg in 1989 door de toenmalige ayatollah Khomeini een doodvonnis (fatwa) aan zijn broek. Dat gebeurde na de publicatie van zijn boek 'De Duivelsverzen' waarin volgens Khomeini de profeet Mohammed wordt beledigd. Khomeini zette een premie van drie miljoen Amerikaanse dollar op het hoofd van Rushdie, die daarna onderdook in Engeland.
Wereldwijd werden toen een tiental mensen vermoord. Voornamelijk vertalers en uitgevers van het boek. In Pakistan bijvoorbeeld werden in 1989 vijf mensen omgebracht naar aanleiding van het boek. In 1991 werd de vertaler van de Japanse versie vermoord en in 1993 raakte Rushdie's Noorse uitgever gewond bij een aanslag in de buurt van zijn huis.
Salman Rushdie