Donner: participatietop voor de zomer

Icoon Politiek Er komt toch nog op korte termijn een topoverleg tussen kabinet en sociale partners over het vergroten van de arbeidsparticipatie. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) kondigde vandaag aan dat de participatietop nog voor de zomer wordt gehouden.

In het regeerakkoord was aangekondigd dat het overleg voor de zomer zou plaatsvinden, maar de top werd steeds onzekerder vanwege een conflict over versoepeling van het ontslagrecht in het kabinet en tussen kabinet en vakbeweging.

Bos
PvdA-vicepremier Wouter Bos is blij dat het topoverleg er alsnog komt. Hij is vooral ''heel blij voor mensen die thuis zitten zonder werk en die we nu aan een baan gaan helpen''.

Bos benadrukte dat de participatietop over meer dan alleen ontslagvergoeding gaat. Ook scholing komt bijvoorbeeld ter sprake. ''Ontslagrecht zegt op zich weinig. Het gaat om verbetering en modernisering van het ontslagrecht, om bureaucratie, de hoogte van gouden handdrukken'', zei Bos. Het woord versoepeling wilde hij niet in de mond nemen.

FNV
De vakcentrale FNV staat ''te popelen'' om tijdens de participatietop met het kabinet en werkgevers afspraken te maken om mensen die nu nog langs de kant staan, aan het werk te helpen. Maar volgens FNV-voorzitter Agnes Jongerius is de vakbeweging ''snel uitgepraat'' over de betekenis van het ontslagrecht, waarover minister Donner ook over wil praten.

De FNV is tevreden dat Donner ''nu eindelijk'' een datum en agenda voor de participatietop bekend heeft gemaakt. De vakbeweging heeft altijd gezegd dat versoepeling van het ontslagrecht niet leidt tot grotere arbeidsparticipatie. Jongerius wil wel afspraken maken met werkgevers over meer banen voor mensen, bijvoorbeeld voor werkloze ouderen die nu moeilijk aan de slag komen.

Rutte
VVD-leider Mark Rutte vreest dat het kabinet ''geen enkele voortgang'' boekt in de plannen om meer mensen aan het werk te helpen. De uitnodiging voor de participatietop bevat na honderd dagen praten met de samenleving volgens Rutte ''niets nieuws'' ten opzichte van het coalitieakkoord van CDA, PvdA en ChristenUnie.

De VVD-leider had verwacht dat het kabinet voor het overleg met werkgevers en de vakbeweging een standpunt zou innemen over hervorming van het ontslagrecht. Hij is teleurgesteld dat Donner alleen schrijft dat over de betekenis van het ontslagrecht wordt gesproken. Rutte: ''Het kabinet zou het voortouw moeten nemen en mag zich niet laten gijzelen door sociale partners''.




Donner kondigt participatietop aan