Deense rel om radicale moslimkleuterschool

BuitenlandsIn Denemarken is grote ophef ontstaan over een particuliere kleuterschool voor moslims in Kopenhagen. Het bestuur van die kleuterschool wordt gedomineerd door ouders die sympathiseren met de wereldwijde islamitische bevrijdingspartij 'Hizb-ut-Tahrir'. De praktijken die op die school plaatsvinden leiden in Denemarken tot hevige discussies over hoe ver onderwijsvrijheid dient te gaan.

Op de school is het voor de moslimkleuters streng verboden om te dansen, zingen en te verkleden. Jongens en meisjes mogen absoluut niet met elkaar spelen.

Afgelopen weekend was er een uitje met de kinderen. De Scandinavische kaboutermutsen die de kinderen tijdens het uitstapje droegen, werden door de 'Hizb-ut-Tahrir'-ouders met veel vertoon in stukken geknipt. De mutsen zouden namelijk naar het christendom verwijzen. De schoolleiding stapte hierna op. Aangezien niemand de leiding wil vervangen, staat de school nu onder toezicht van de gemeente Kopenhagen.

De school ontvangt subsidie van de overheid. Veel Deense politici zijn daar nu hevig verontwaardigd over. De Kopenhaagse wethouder van cultuur wil onderzoeken of ook andere kleuterscholen door aanhangers van Hizb-ut-Tahrir worden be´nvloed. Ook wordt de vraag opgeworpen of de organisatie verboden moet worden. In Duitsland is de beweging al sinds 2003 verboden. In verscheidene Arabische landen is de beweging overigens ook verboden.

Ook in Groot-BrittanniŰ is Hizb-ut-Tahrir al langere tijd in opspraak. In 2006 deelde de beweging in Beverwijk, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam pamfletten uit tegen Geert Wilders, toen die de omstreden Deense spotprenten op zijn site plaatste.

In een reactie op de ophef in Denemarken belegden leden van Hizb-ut-Tahrir dit weekeinde een spoedbijeenkomst om ''de uitdagingen en gevaren van moslims in de Deense samenleving'' te bespreken.