Buitenhof ontslaat 'te rechtse' columnist

Buitenhof, het wekelijkse discussieprogramma op Nederland 2 van NPS, Vara en VPRO met interviews, opinies en debatten, heeft columnist Joshua Livestro aan de kant gezet. Livestro, die ook werkzaam is als buitenlandcommentator bij De Telegraaf, zegt zelf dat hij aan de kant is geschoven omdat hij 'te rechts' is.

De columnist was nog maar vier maanden werkzaam als columnist bij Buitenhof. Hij was de opvolger van columnist Ronald Plasterk, die PvdA-minister van Onderwijs werd. Livestro, voormalige rechterhand van VVD'er Frits Bolkestein en een van de initiatiefnemers van de neoconservatieve Edmund Burke Stichting, zegt dat zijn columns slecht vielen bij de 'linkse' leiding van Buitenhof. De NPS noemt hij sowieso een 'links bolwerk'.

In De Telegraaf sabelt Livestro het programma vandaag compleet neer. ''Wat er daar met uw belastingcenten wordt gedaan, dat deugt gewoon niet. Afwijkende meningen worden stelselmatig genegeerd of nog erger: gecensureerd. '' Hij haalt ook uit naar programma's als het NOS Journaal en NOVA. ''Dat zijn in feite veredelde melkertbaanprojecten voor kansarme linkse journalisten.'' Volgens hem wordt het hoog tijd dat er een Nederlandse versie komt van de Amerikaanse zender Fox News, als tegenwicht tegen de grote stroom van ''linkse programma's.''

In een reactie zegt een NPS-zegsman dat de leiding van het programma het werk van Livestro ''onder de maat'' vond.