Veel doden bij ongeluk Duitsland

Icoon BuitenlandsBij een ongeluk met een touringcar maandagmiddag in Oost-Duitsland zijn zeker dertien mensen om het leven gekomen. Volgens Duitse media raakten ongeveer dertig mensen gewond, van wie een aantal ernstig. Er waren 48 mensen in de bus aanwezig.

Het ongeluk vond plaats op de autosnelweg A14 tussen Dresden en Maagdenburg ter hoogte van Könnern. Het gaat om het grootste busongeval in vijftien jaar in de Bondsrepubliek. De slachtoffers, Duitse senioren, waren op weg naar Dresden voor een stedentrip.

De politie meldt dat de touringcar van achteren getroffen werd door een truck. De vrachtwagenchauffeur had niet door dat de bus vanwege een file vaart verminderde. De bus schoot vervolgens tegen de vangrails en gleed bijna tien meter naar beneden, waarna het kantelde en ondersteboven belandde. De buschauffeur overleefde het ongeluk, maar verkeert wel in shocktoestand.

De autoriteiten startten een grootschalige reddingsoperatie, waarbij vijf traumahelikopters werden ingezet. De zwaargewonden konden zo worden afgevoerd naar academische ziekenhuizen in Maagdenburg, Halle en Leipzig. De lichtgewonden werden ter plaatse door het Rode Kruis behandeld. Het bergen van de slachtoffers verliep, doordat de bus schuin op een helling lag, moeizaam. Met twee kranen moest het wrak worden opgetild.

Volgens de politie was er in de ochtend, op ongeveer hetzelfde gedeelte van de snelweg, in andere rijrichting al een vrachtwagen gekanteld. Hierdoor onstonden lange files. Het is nog onduidelijk of er verband is tussen beide incidenten.