Potjes babyvoedsel ongezond

Icoon WetenschapJe baby voeren met een lepeltje uit de potjes pureevoedsel is ongezond. Beter is het om enkele maanden gewoon borstvoeding te geven, of de alternatieve flesvoeding. Dit stelt Gill Rapley, onderdirecteur van het 'Baby-vriendelijke Initiatief' dat Unicef heeft opgestart. Volgens haar is het beter om kleuters vanaf zes maanden zichzelf te leren voeden met de vingers. Dit omdat kauwen gezond zou zijn voor de jongelingen.

Dit zou dan wel moeten gebeuren als de kleine rechtop zit, en uiteraard onder toezicht. Rapley is van mening dat kinderen die al vanaf heel jonge leeftijd gevoerd worden met een lepel, op latere leeftijd een grotere kans hebben op problemen met de gezondheid. Ze uit kritiek op de multinationals die, met grote reclamebudgetten, het gebruik van 'potjesvoeding' promoten "want degelijk wetenschappelijk onderzoek laat er geen twijfel over bestaan dat een baby tijdens de eerste maanden van het leven niets anders nodig heeft dan melk, ofwel uit de moederborst of in de vorm van formulemelk. Wanneer een baby zes maanden is, moet hij of zij zelf beslissen wat hij in de mond neemt.".

De waarschuwing die staat afgedrukt in de Britse krant The Observer, komt tegen de achtergrond van een razendsnelle toename van de verkoop van pureevoedsel, dat ook in assortiment blijft groeien en waarbij steeds meer nadruk wordt gelegd op organische en 'gezonde' ingrediënten. Het artikel is afkomstig uit een van de kopstukken inzake kinderverzorging bij de VN-organisatie Unicef.