Centrumrechts haalt meerderheid in Frankrijk

Icoon VerkiezingenDe centrumrechtse partij UMP van de Franse president Nicolas Sarkozy heeft†gisteren de parlementsverkiezingen gewonnen, maar de winst is minder groot dan vooraf werd voorspeld. Sarkozy's Unie voor een Volksbeweging (UMP) kreeg volgens de officiŽle uitslagen 314 zetels in de Assemblťe van 577 afgevaardigden. De voornaamste oppositiepartij PS, de Socialistische Partij, verwierf 185 zetels. Dat betekent voor deze partij ondanks sombere opiniepeilingen en een verloren presidentsverkiezing toch een winst van ruim†40 zetels.

Sarkozy en zijn medestanders bezetten in het oude parlement 359 zetels, terwijl het linkse blok 149 parlementariŽrs leverde. Het extreem rechtse Front National behaalt opnieuw geen enkele zetel.†Gisteren was de tweede stemronde. De opkomst lag boven de 50 procent.

Premier FranÁois Fillon (UMP) stelde dat de bevolking heeft gekozen voor verandering. ''U hebt gekozen voor verandering en dat zal gerealiseerd worden. We zullen alle gewoontes en taboes van dit land aan de orde stellen'', aldus Fillon. ''Het is tijd voor actie.''

''De blauwe golf die was aangekondigd, heeft niet plaatsgevonden'', reageerde de PS-leider FranÁois Hollande, die sinds de presidentsverkiezingen onder vuur lag. ''In de nieuwe assemblee zal er pluralisme en diversiteit zijn. Dat is goed voor het land'', voegde hij eraan toe.

Scheiding
De vrouw van Hollande, de verslagen Franse presidentskandidate voor de PS, SťgolŤne Royal, liet meteen na afloop van de verkiezingen weten dat ze gaat scheiden van haar man. Zij beschuldigt hem in een nieuw boek ervan een affaire te hebben.

''Ik heb FranÁois Hollande gevraagd ons huis te verlaten'' zegt de 53-jarige Royal in een interview waarvan†gisteren al delen werden gepubliceerd. Al maanden werd gespeculeerd over het paar. Royal wil de leiding van de PS van haar man Hollande (52) overnemen.