Ministers werken aan anonieme aangifte bij politie

Icoon BinnenlandsSlachtoffers van bijvoorbeeld intimidatie kunnen in de toekomst anoniem aangifte doen bij de politie. Dat moet voorkomen dat dergelijke zaken onbestraft blijven.

De ministers Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie) gaan werken aan een voorstel om de anonieme aangifte mogelijk te maken. De woordvoerder van Ter Horst heeft een bericht hierover in De Telegraaf maandag bevestigd.

Slachtoffers van zaken als intimidatie of bedreiging slaan de aangifte bij de politie momenteel geregeld over uit angst voor represailles. Zij kunnen hun zaak wel aankaarten bij Meld Misdaad Anoniem, maar zo'n melding kan op zichzelf niet als bewijs dienen.

Piet Hein Donner heeft de anonieme aangifte als minister van Justitie in het vorige kabinet tegengehouden. Hij vond dat er al voldoende maatregelen bestaan om slachtoffers te beschermen, onder meer via Meld Misdaad Anoniem en de mogelijkheid om als aangever een neutraal adres te kiezen.

Het plan voor anonieme aangiftes past bij het voornemen van het huidige kabinet om de criminaliteit de komende jaren flink aan te pakken. Een van de concrete afspraken is dat het ophelderingspercentage van zaken in 2010 met 15 procent verbeterd moet zijn.