'EU-grondwet definitief van tafel'

Icoon Europa De Europese grondwet is volgens minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen definitief van tafel. Wel zal er een traditioneel wijzigingsverdrag komen om de Europese Unie te hervormen. Dat heeft Verhagen gemeld na overleg met collegaministers in Luxemburg.

Hij bedoelt met zijn uitspraak dat alle symbolen die refereren aan een Europese staat uit het verdrag gehaald worden. De Europese vlag en het hymne zullen dan geen officieel deel uitmaken van de Europese Unie. Ook zal het verdrag niet de naam 'grondwet' dragen. Twee eisen van het Nederlandse kabinet lijken hiermee ingewilligd.

Overigens heeft het Nederlandse kabinet ook eisen wat betreft de inhoud. Het is nog onduidelijk in hoeverre Nederland daarin zijn zin krijgt. Nederland wil dat alle nationale parlementen samen een voorstel van de Europese Commissie kunnen blokkeren. De kans dat Nederland dit binnenhaalt is nihil, omdat geen enkel land dit wil. Nederland en Groot-Brittannië willen een passage over mensenrechten in Europa uit het Verdrag halen. Andere lidstaten vinden dit "onaanvaardbaar". Met name Frankrijk en Duitsland willen de inhoud van de grondwet voor het grootste deel intact laten.

De grootste dwarsligger is Polen. Uit historische overwegingen wil Polen meer stemgewicht vergeleken met Duitsland. In de verworpen grondwet ging Duitsland er het meeste op vooruit en Polen verloor het meeste invloed. Andere lidstaten voelen hier echter niets voor. Alleen Tsjechië steunt Polen. Een probleem is dat Polen dreigt een eventueel akkoord te blokkeren met een veto. De kans is dus groot dat er een compromis moet komen voor het Poolse stemgewicht.