Nederlanders willen Europees referendum

Icoon EuropaOok als premier Jan Peter Balkenende komende week veel Nederlandse wensen binnenhaalt voor een nieuw Europees verdrag, wil een meerderheid (67 procent) van de Nederlanders daar een referendum over. Bijna een op de vijf (18 procent) hoeft geen referendum.

Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerde enquête van TNS NIPO in opdracht van RTL Nieuws. Ruim een derde zal dan voorstemmen, vier op de tien weet het nog niet, 11 procent stemt tegen, 8 procent stemt niet en 6 procent zou blanco stemmen. Van de mensen die in 2005 tegen de Europese grondwet stemden, weten vier van de tien nog niet wat zij doen als de Nederlandse wensen worden binnengesleept.

De 1256 geënquêteerden kregen daarbij het scenario voorgeschoteld waarin het nieuwe verdrag in grote lijnen tegemoetkomt aan de volgende punten: het verdrag schetst niet in naam, vorm of inhoud een grondwet, de Europese commissie is kleiner, terrorisme, energiebeleid en klimaatverandering worden op Europees niveau aangepakt, de financiële afdracht aan Europa is gelijker verdeeld en Europa bemoeit zich niet met zaken als pensioenen, hypotheken, gezondheidszorg en onderwijs.