Vliegveld dicht wegens hazenplaag

Icoon VervoerLuchthavens hebben weleens te kampen met mist, stakingen door het personeel of zelfs aanslagen, maar dat een luchthaven dicht moet door terreur van moeder natuur, behalve weerinvloeden, komt zeer weinig voor.

Toch is het deze keer gebeurd bij de Milanese luchthaven Linate. Het is een raadsel waarom, maar het vliegveld wordt de laatste tijd geterroriseerd door hazen. Ze rennen over de landingsbaan, knagen aan kabels en zorgen er ook voor dat de grondradar in de war raakt. De grondradar was juist geïnstalleerd om een ongeluk als in 2001 te voorkomen. Een vliegtuig kwam toen niet van de grond en crashte in een hangar waarbij 188 mensen de dood vonden.

De afgelopen twee weken kwamen twee hazen onder de wielen van charter vliegtuigen terecht. Zo'n 80 hazen worden verantwoordelijk gehouden voor de chaos. Vanochtend werd de aparte stap genomen om het vliegveld drie uur lang te sluiten om jagers de ruimte te geven om het hazenprobleem door middel van hagel, of met kooien op te lossen. Mochten de hazen dit overleven, dan worden ze uitgezet in natuurreservaten.

Linate is het meest gunstig gelegen vliegveld voor mensen die Milaan willen bezoeken. Het ligt vijf kilometer buiten het centrum van de stad, in tegenstelling tot met andere vliegvelden van Milaan, waarvan de bekendste Malpenza is. Deze liggen ongeveer een uur rijden van het centrum van Milaan. De hazen zijn niet het enige natuurprobleem dat Linate vaak treft. De locatie van het vliegveld zorgt ervoor dat het vliegveld ook vaak getroffen wordt door dichte mist.

Met dank aan Nood-kloon voor de submit.