Protesten bij begrafenissen Turkse soldaten

Icoon BuitenlandsDe begrafenissen van drie Turkse militairen die afgelopen zaterdag omkwamen bij een aanslag met een bermbom zijn maandag uitgelopen op massale protestbetogingen tegen de Turkse regering.

De drie overleden soldaten werden in Istanbul, Ankara en Manisa ter aarde besteld. In alle drie deze steden kwamen duizenden mensen bijeen uiting te geven aan hun woede over het toenemende aantal doden als gevolg van de aanslagen door Koerdische rebellen in het zuiden en oosten van Turkije. De betogers droegen Turkse vlaggen met zich mee en scandeerden leuzen tegen de overheid en de aanwezige ministers en overheidsfunctionarissen.

Guerrillastrijders van de Koerdische Arbeiderspartij PKK, die vaak opereren vanuit het grensgebied met Irak, hebben sinds eind mei minstens 24 soldaten en andere veiligheidsambtenaren gedood. Vanuit de bevolking neemt de frustratie en woede jegens het kennelijk falen van de regering en het Amerikaanse leger toe. Beiden krijgen het namelijk niet voor elkaar om de Iraakse Koerden zover te krijgen dat zij de PKK-strijders aanpakken. De Verenigde Staten zijn terughoudend uit vrees om in het relatief stabiele noorden van Irak onrust te stoken.

Met dank aan TR_SoldieR voor de submit.