Haagse buurt baalt van 'pikkendoekjes'

Icoon Not Safe For Work (NSFW)De Doubletstraat in Den Haag, een straat waar dames van lichte zeden werkzaam zijn, zorgt voor veel overlast bij omwonenden. In de hoerenbuurt komt het (te) regelmatig voor dat mannen die een bezoekje aan een prostituee hebben gebracht, midden op straat hun edele deel tevoorschijn halen en met een doekje even schoonmaken. Het doekje wordt vervolgens achteloos weggegooid in de struiken.

Twee bewoners aan de zuidwal, Arthur de Hart en Karel van der Touw, wonen beide al ongeveer tien jaar achter de Doubletstraat. Van der Touw verklaart: "We wisten dus ook waar we aan begonnen toen we hier kwamen wonen. Maar in de laatste paar jaar is de sfeer agressief en opgefokt geworden. Sinds de sluiting van de Poeldijksestraat en de tippelzone aan de Waldorpstraat is het hier niet meer te harden".

De straat wordt door de politie en de gemeente zeker niet vergeten, vinden de bewoners. "Maar er wordt dagelijks tegen m'n voordeur aan geplast", zegt Van der Touw. "En ik moet een paar keer per week m'n stoep kotsvrij maken. En elke dag zie ik mannen voor mijn deur na een bezoekje midden op straat hun broek laten zakken om de boel schoon te poetsen. Dat 'pikkendoekje' gooien ze vervolgens in onze struiken", vult De Hart het verhaal aan.

Ook is er zonder overleg een urinoir geplaatst dat zorgt voor stankoverlast. Van der Touw zegt: "Als de schoonmaakploeg van de gemeente langskomt zijn onze tuinen gehuld in een nevel van schoonmaakwater, urine en citronella. Dan moet je geen was buiten hebben hangen, niet in de tuin zitten en ramen en deuren gesloten houden."

De gemeente weerlegt de bezwaren en zegt dat er regelmatig overleg plaats vindt met de bewonersorganisatie en de winkeliers in de buurt van de Doubletstraat. Burgemeester Deetman zegt: "De straat ziet er overdag schoon uit, en er is geen aanwijzing dat de sluiting van de tippelzone aan de Waldorpstraat extra overlast heeft veroorzaakt in de Doubletstraat. Het laatste halfjaar is overlast van de Doubletstraat niet aan de orde gesteld "