'Kanslozen' in bijstand mogen langer op vakantie

Icoon BinnenlandsAlleen mensen in de bijstand die nauwelijks kans hebben om een baan te bemachtigen en ontheven zijn van de sollicitatie- en re-integratieplicht, mogen elk jaar dertien weken naar het buitenland. Mensen die recht hebben op een uitkering en die worden geacht te kunnen werken, moeten beschikbaar blijven voor de arbeidsmarkt en mogen per jaar maximaal vier weken op vakantie.

Dat heeft staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad gezegd. De bewindsman zei nog niet te weten hoeveel mensen in de bijstand straks dertien weken per jaar naar het buitenland voor vakantie kunnen. Dat wordt nog onderzocht door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een aanpassing van de wet over het verblijf van bijstandsgerechtigden in het buitenland was nodig na een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep eind vorig jaar. Volgens dit hoogste rechtscollege in de sociale zekerheid werd in de Wet werk en bijstand ten onrechte een onderscheid op grond van leeftijd gemaakt.

De raad oordeelde dat het niet zo kan zijn dat iemand van 57,5 jaar en ouder dertien weken in het buitenland mag vertoeven zonder dat het gevolgen heeft voor de uitkering als een jonger persoon maar recht heeft op maximaal vier weken. Na deze uitspraak kreeg jong en oud het recht op maximaal dertien weken verblijf in het buitenland.

Met dank aan Reigndear voor de submit.