Voormalig VN-chef Kurt Waldheim overleden

Icoon PolitiekDe voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties en ex-president van Oostenrijk Kurt Waldheim is donderdag op 88-jarige leeftijd in Wenen overleden. Dat heeft zijn schoonzoon, Europarlementariër Othmar Karas, laten weten aan het Oostenrijkse persbureau APA.

Waldheim overleed thuis in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen aan de gevolgen van hartfalen. Hij was enkele weken eerder met hartproblemen opgenomen in een ziekenhuis, maar mocht begin deze week naar huis.

Na een lange diplomatieke carrière werd Waldheim in 1972 secretaris-generaal van de VN. Hij werd vijf jaar later voor een nieuwe termijn herkozen. Enkele jaren na zijn vertrek bij de VN barstte er een affaire los rond het oorlogsverleden van de diplomaat, die in zijn autobiografie zou hebben gelogen over zijn tijd bij de Duitse Wehrmacht.

De zaak maakte Waldheim tot een persona non grata in verscheiden landen, maar deed zijn populariteit bij de Oostenrijkers geen geweld aan. In 1986 werd hij gekozen als president. Het presidentschap verliep moeizaam, mede door de internationaal geïsoleerde positie van Oostenrijk ten gevolge van de affaire. In 1992 gooide Waldheim de handdoek in de ring en zag hij af van herverkiezing.

Met dank aan Boiler voor de submit.