RuG komt studente met niqaab tegemoet

Icoon OnderwijsDe Rijksuniversiteit Groningen (RuG) wil een studente die zich kleedt met een gezichtssluier (niqaab / nikaab) niet weren van tentamens. Ze mag gesluierd tentamen doen, maar moet dan wel eerst aan een nog aan te stellen surveillante haar identiteit laten vaststellen.

Dat heeft een woordvoerder van de Rijksuniversiteit Groningen vandaag bevestigd. Het college van bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen vindt dat er bij het tentamen van de gesluierde studente een vrouwelijke surveillant aanwezig moet zijn. Daarom heeft dit college de faculteit rechten in overweging gegeven om daar voor te zorgen, aldus de woordvoerder.

Volgens hem is de vraag hoe om te gaan met gesluierde studentes vooral een zaak van de juridische faculteit, omdat er geen algemene regels zijn over hoe met dergelijke kwesties om te gaan.

De kwestie kwam aan de orde doordat een Nederlandse rechtenstudente sinds enige tijd met de niqaab naar de Groningse universiteit komt. De Rijksuniversiteit Groningen liet eerder weten dat iedereen vrij is om zich te kleden zoals hij of zij wil, maar dat er wel aan twee voorwaarden moet worden voldaan.

Zo moeten vrouwen zich identificeren voor de tentamens en daarbij moeten ze de sluier even af doen. Een tweede voorwaarde is dat alle studenten ook aan colloquia (presentaties) mee moeten doen, en daarvoor moeten gezichtsuitdrukkingen herkenbaar zijn.Een niqaab (ook wel als nikaab of nikab geschreven)