Vaticaan steunt Amnesty International niet langer

De Rooms-Katholieke Kerk geeft Amnesty International niet langer financiële steun omdat de mensenrechtenorganisatie volgens het Vaticaan voorstander van abortus is geworden. Dat maakte het Vaticaan gisteren bekend.

Volgens voorzitter Renato Martino van de Pontificale Raad voor Rechtvaardigheid en Vrede is het besluit de ''onvermijdelijke consequentie'' van een recent besluit van het bestuur van Amnesty. Dat besloot onlangs vrouwen te gaan steunen die abortus willen omdat ze verkracht zijn of omdat hun leven gevaar loopt door de zwangerschap.

Volgens Martino is de mensenrechtenorganisatie ''gezwicht voor druk'' van organisaties die abortus propageren. Het Vaticaan wilde niet zeggen hoeveel geld het geeft aan Amnesty.

Amnesty liet in een reactie weten dat ze nog nooit enige financiële steun van het Vaticaan of enige andere rooms-katholieke instelling, als officieel verlengstuk van het Vaticaan, heeft ontvangen.

Martino gaf gisteren overigens ook aan dat niet alleen alle katholieke organisaties maar ook álle individuele katholieken geen steun meer aan Amnesty moeten geven. In de officiële verklaring op de website van Radio Vaticaan ontbreekt evenwel het stuk over individuele rooms-katholieken om niet langer Amnesty te steunen. Een woordvoerder van Martino bevestigde echter dat de kardinaal wel degelijk van mening is dat rooms-katholieken hun donaties aan Amnesty moeten staken.

Met dank aan calvobbes en KRIBBET voor de submit.