TBS maatregel voor hangjongeren

Icoon BinnenlandsHardnekkige hangjongeren moeten naast gewone straffen met een tbs-achtige maatregel bestraft kunnen worden. Dat heeft stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart (PvdA) gisteren voor de Tweede Kamer gezegd. Deze maatregel moet pas eindigen als de jongere een vak heeft geleerd en is heropgevoed tot fatsoenlijk burger.

Marcouch heeft de leiding over een van de moeilijkste probleemwijken van Amsterdam, en heeft zijn buik vol van het 'tuig' dat daar rondloopt. Volgens de voormalig politieman maken ze de buurten onveilig, intimideren ze goedwillende burgers en willen ze niks. Van de term 'hangjongere' wil hij niet spreken. Dan lijkt het net of deze groep zich verveelt, en dat het probleem met "nog meer welzijnswerk en verwennerij" opgelost kan worden.

Marcouch is van mening dat deze aanpak nodig is, omdat de ouders in deze gevallen het niet meer aankunnen. "Ik pleit voor een tbs-achtige maatregel naast de gewone straf van de rechter. Een van het type: we weten wanneer die ingaat, maar niet wanneer die eindigt. Dat betekent opsluiten in een gesloten inrichting waar ze een vak leren en waar ze worden geresocialiseerd. Pas als ze klaar zijn en zichzelf kunnen redden in de samenleving laten we ze weer gaan."

Tweede Kamerlid Staf Depla (PvdA) steunt Marcouch. Volgens Depla is het hard, maar sociaal. "Onderwijs is het beste dat je die jongeren kunt geven, maar dat kan kennelijk niet op een gewone school. Daar zijn internaten voor nodig."