Omroepen verliezen monopolie tv-gidsen

Icoon TelevisieDe publieke omroepen moeten aan iedereen bekend gaan maken wanneer zij hun programma's uitzenden. Een krappe meerderheid in de Tweede Kamer steunt een wetsvoorstel van D66 en VVD die dit moet regelen. Het vrijgeven van de programmagegevens leidt ertoe dat de omroepen hun monopolie op de tv-gidsen verliezen.

Behalve de initiatiefnemers hebben gisteren ook PvdA, Partij voor de Vrijheid, GroenLinks en de Partij voor de Dieren gezegd dat de publieke omroepen hun programmagegevens openbaar moeten maken. Op dit moment weigeren zij deze gegevens vrij te geven aan uitgeverijen die ook een tv-gids willen beginnen.

PvdA, GroenLinks en Partij voor de Dieren eisen wel dat de omroepen compensatie krijgen. Als uitgeverijen hun eigen gidsen gaan uitgeven, kunnen de publieke omroepen abonnees verliezen. De verminderde inkomsten mogen niet leiden tot slechtere programma's van deze omroepen, stellen de drie partijen.

Voor CDA en SP is deze vrees reden om het wetsvoorstel te verwerpen. Zij zijn er zeker van dat openbaarmaking van de programmagegevens de positie van de publieke omroepen zal verzwakken. De SP denkt dat het verlies aan inkomsten 20 miljoen euro kan bedragen.

CDA en SP denken verder dat het intellectuele eigendom van de programmagegevens bij de omroepen ligt, waardoor zij de informatie niet vrij hoeven te geven.

Binnenkort ook in de Donald Duck?