VVD'ers moeten deel loon inleveren

Icoon Politiek VVD-bestuurders moeten net als bij de SP een deel van hun loon inleveren ten bate van de partijkas. De commissie onder leiding van oud-minister Sybilla Dekker wil er op deze manier voor zorgen dat er genoeg geld is om een professionele lijsttrekkersverkiezing, verkiezingscampagne en partijvoorzitter te betalen. Dat werd bekend tijdens de presentatie van het rapport.

"De SP doet dat al jaren erg goed", aldus Dekker. De VVD heeft volgens haar niet voldoende middelen om goed bij de kiezer over te komen. De SP heeft al jaren meer geld beschikbaar dan bijna alle andere politieke partijen samen. Enkele jaren geleden stapte SP-Kamerlid Ali Lazrak uit de SP-fractie, omdat hij weigerde verplicht geld aan de partij te geven.

Het rapport van de VVD spaart de posities van de partijvoorzitter en de lijsttrekker. Wel stelt het rapport dat de hele VVD-top schuldig is aan de verkiezingsnederlaag. Zo zou de tweestrijd in de partij zetels gekost hebben. Daarop besloot de commissie dat de VVD-leider als enige de koers moet bepalen.