Hirsch Ballin wil gewelddadige games aanpakken

Icoon PolitiekMinister Ernst Hirsch Ballin van Justitie wil strengere regels voor gewelddadige video- en computerspelletjes voor kinderen. Hij heeft geen vertrouwen meer in zelfregulering en de "goede voornemens" bij verkopers en fabrikanten.

Verkopers die willens en wetens gewelddadige spelletjes aan (te) jonge kinderen verkopen, zullen via het strafrecht harder worden aangepakt, aldus Hirsch Ballin. "We zijn in Nederland het stadium voorbij dat we er op vertrouwen dat alles wel op zijn pootjes terechtkomt", aldus de minister vandaag in Luxemburg waar hij met collegaministers bijeen is.

Hirsch Ballin steunt de pogingen van EU-voorzitter Duitsland om te komen tot een nieuwe, kritischer aanpak. Volgens hem zijn de schadelijke effecten van extreem geweld voor kinderen inmiddels genoegzaam bekend.

De classificaties op de spelletjes blijken bovendien vaak averechts te werken. Waarschuwingen voor geweld, of leeftijdsadviezen, zijn voor kinderen soms juist een reden een spelletje te kopen in plaats van dat ze er weg van blijven.
Hirsch Ballin