[update] Belg vangt rare vis

De Belgische krant de Gazet van Antwerpen wil graag weten welke vis een café-uitbater uit Essen heeft gevangen. De man ving namelijk op 23 mei een vis die tot op heden niemand kent. De kroegbaas stuurde de foto's door naar de Gazet.

De man ving de vis naar eigen zeggen bij Oostkapelle toen hij op schar (platvis) ging vissen. ''Mijn verbazing was groot toen ik aan boei R4 een vis bovenhaalde die wij niet kennen. Het was een schoon viske van 22 centimeter. Hij heeft een blauwe schijn en een grote stekel op zijn rug. Hij zwom op zeventien meter diepte. We hebben hem naar andere boten van de Deltavissers gegooid, maar geen enkele visser herkende de vis'', vertelt de visser in de krant.

Er werd volgens de kroegbaas gedacht aan een lipvis, maar dat wordt door anderen ontkracht. Volgens een vaste klant zou het een zeekat zijn, een soort van pijlinktvis die zeer snel van kleur kan veranderen, maar ook dat wordt stellig tegengesproken door andere klanten van visserscafé 'De Meeuw' in Essen.

FOK!kers die de vis herkennen kunnen die kwijt in de reacties of in een email aan de GvA.Mutant, knutselwerk of nieuwe vissoort?


Update 13.58 uur
We hebben mogelijk een winnaar. Volgens FOK!-user Katermeister betreft het een pitvis. De Latijnse naam is Callionymus lyra en het is een straalvinnige zeevis uit de familie van pitvissen.

De vis leeft boven zand- en modderbodems op 10 tot 430 meter diepte en komt onder meer voor in de Atlantische Oceaan en in het Middellandse-Zeegebied. Vooral in het late voorjaar ziet men ze veel voor de kust van Nederland. Het dier wordt 25 tot 30 cm lang en heeft een afgeplatte buik. De ogen bevinden zich boven op de kop. Bij mannetjes is de voorste rugvin sterk verlengd.Pitvis