'Doofpot seksdossiers overheid'

BinnenlandsDagblad De Telegraaf meldt vandaag dat opsporings- en inlichtingendiensten al jaren op de hoogte zijn van aanwijzingen dat hoge vertegenwoordigers uit het overheidsapparaat zich schuldig zouden hebben gemaakt aan misbruik van minderjarige jongens. De krant zegt over verklaringen te beschikken van diverse bronnen dicht bij onderzoeken die dit bevestigen.

Met de belastende informatie zou door de autoriteiten weinig tot niets gedaan zijn. Mogelijke betrokkenen zijn een Haagse topambtenaar en een voormalig hoofdofficier van justitie. In dat laatste geval leidde een geheim onderzoek van de rijksrecherche, naar nu blijkt, tot het vertrek van de hoofdofficier. De man bekleedt nu een functie bij een internationale organisatie.

De hoofdofficier kwam eind jaren negentig in beeld tijdens toen zijn telefoonnummer was opgedoken in een onderzoek naar pedoseksuele activiteiten. De Haagse topambtenaar wordt volgens ingewijden rond het onderzoek al in 1994 in verband gebracht met het misbruik van minderjarigen. Tegen de topman is onlangs aangifte gedaan, onder meer van feiten die in dezelfde sfeer liggen. De aangever is overigens een veroordeelde crimineel. In het verleden zouden echter ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst hebben gerapporteerd over de omstreden seksuele activiteiten van de hoge ambtenaar. Hierdoor zou hij een benoeming op een andere hoge post zijn misgelopen.

Met dank aan JorisDemmink en neegij voor de submit.