'Vaatstra-brief is nonsens'

BinnenlandsVolgens toenmalige directeur Nettie Groeneveld van het asielzoekerscentrum in Kollum slaat de inhoud van de brief die dagblad De Telegraaf zondag publiceerde over de moord op Marianne Vaatstra nergens op. In de anonieme brief stond dat drie dagen na de moord uit 1999 op de 16-jarige Marianne een asielzoeker in het geheim vanuit het asielzoekerscentrum in Kollum is overgeplaatst en daarna het land is uitgezet. Het zou gaan om een seriemoordenaar die in zijn land van herkomst meerdere vrouwen de keel doorsneed na ze te hebben verkracht.

Groeneveld zei maandag nog in De Telegraaf zich ''niet te kunnen herinneren, maar evenmin uit te sluiten'' dat er drie dagen na de moord op Marianne een geheime overplaatsing vanuit haar azc heeft plaatsgevonden. ''Ik weet het niet of dat gebeurd is. Maar dat betekent niet dat ik het uitsluit. Niets in het leven valt uit te sluiten.''

In de Leeuwarder Courant zei Groeneveld gisteren echter dat de brief totaal niet klopt. ''Er is toen geen asielzoeker overgeplaatst. Dat is gewoon niet gebeurd, daar ben ik absoluut zeker van.'' Volgens haar ''is er nooit iets geheimzinnigs gebeurd. Asielzoekers die overlast veroorzaken of extra aandacht nodig hebben, krijgen eerst een aantal waarschuwingen. Als de situatie onhoudbaar is, wordt gedacht aan overplaatsing. Dat had ik moeten weten'', aldus Groeneveld.

In de brief stond ook dat sommige medewerkers van het azc in Musselkanaal op de hoogte waren van de overplaatsing. Zij zouden daarna op een zijspoor zijn gezet. Dat ontkent toenmalig directeur van dat azc Greetje Brugman met klem.

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden gaat overigens wel onderzoek doen naar de anonieme brief met informatie over de nog niet opgeloste moord.Marianne Vaatstra